Bezig met laden...

Over Merpati Putih

Binnen de Pencak Silat wordt er veel waarde gehecht aan traditie, gewoonterecht, normen en waarden. Deze elementen worden vervolgens verwerkt in logo’s, emblemen en kleding, maar ook in houdingen en bewegingen om de kernwaarden en filosofie van de school uit te dragen.

Dit geldt ook voor Merpati Putih.

 

De naam Merpati Putih betekend letterlijk ‘Witte Duif’, maar is eveneens een afkorting voor de Javaanse zin:

Mersudi Patitising Tindak Pusakane Titising Hening’;

Vrij vertaald naar het Nederland betekent dit:
Het zoeken naar wat juist is in stilte en rust‘.

Zwarte handpalm

symboliseert de vastberadenheid van elk lid van Merpati Putih. De gele lijn omcirkelt de hand en symboliseert de kennis van de Merpati Putih.

Betako en Merpati Putih

deze tekst is vormgegeven in het klassieke Javaanse schrift (Aksara Jawa) en symboliseert de oorsprong/herkomst van Merpati Putih, namelijk het eiland Java en de Javaanse cultuur.

EMBLEEM

Vijfhoek

vertegenwoordigd de Pancasila en de Grondwet van 1945. Pancasila is de filosofische grondslag van de Indonesische staat. Het woord Pancasila is afkomstig van twee Sanskriet (respectievelijk Pali) woorden. “Panca” dat ‘vijf’ betekent en “Sila” dat ‘rechtschapenheid of moreel juist gedrag’ betekent. De blauwe kleur symboliseert het vreedzame karakter van de Merpati Putih beoefenaar.

Rode lint

met de witte tekst ‘Merpati Putih’ symboliseert de kleur van de Indonesische vlag en staat voor moed en heiligheid.

Witte duif

de afbeelding van de witte duif (merpati putih) met het hoofd naar beneden gericht symboliseert de bescheiden houding en het karakter van de leden van de Merpati Putih. Hoe meer kennis en ervaring wordt opgedaan, hoe bescheidener en rustiger de geest en houding worden. In de Pencak Silat staat dit ook bekend als Ilmu Padi: ofwel het principe van de rijststrohalm. Hiermee wordt bedoeld dat volle rijstplanten vanzelf buigen terwijl lege automatisch rechtop blijven staan (vergelijkbaar met het Nederlandse gezegde ‘holle vaten klinken het hardst’).

Een nederige houding is essentieel om de diepgaande lessen te leren begrijpen.

UNIFORM

Jas

De jas is wit met een rode hals in de vorm van een vijfhoek.
De witte kleur vertegenwoordigd zuiverheid, oprechtheid, onderwerping, openheid van hart en handhaaft de betekenis van vrede.
De hals heeft de vorm van een rode vijfhoek, een representatie van de Pancasila: de grondbeginselen van de Indonesische republiek.

De drie knoopsgaten aan weerszijden geknoopt met een rood touw herinneren ons aan het verband tussen:
God (de schepper)
Natuur (de bron van het leven)
Wereld (het leven)

Daarnaast beschrijft het ook het aantal beloften voor Merpati Putih leden, vaak TRI PRASETYA genoemd.

Broek

De zwarte broek wordt traditioneel gedragen in de Pencak Silat en zijn typische kleding van de gemeenschap (boeren) waaruit de Pencak Silat is ontstaan. Zwart is ook de kleur van vastberadenheid.

Rode band

Nieuwe leden beginnen met een witte band. Na het eerste examen krijgt het lid de rode band en wordt hij pas echt als lid van Merpati Putih beschouwd. Deze rode band blijft het lid altijd behouden.

Leden die de rode band dragen mogen de schoolgroet (‘Hormat Perguruan’) uitvoeren en krijgen een verantwoordelijkheid binnen de organisatie, passende bij hun gradatie.

Gradaties

Na het behalen van de rode band wordt elke nieuwe (hogere) gradatie aangeven met een strip.

SCHOOLGROET

(hormat perguruan)
1. Twee vingers voor het voorhoofd

Staat voor nadenken voordat je iets doet en het staat symbool voor vrede en respect.
Verder herinneren de twee vingers ons aan twee tegenstellingen die samen perfectie vormen, het concept van yin en yang (bijvoorbeeld dag-nacht, vader-moeder, man-vrouw, winst-verlies)

2. Gebalde vuist

Symboliseert de vastberadenheid in alles wat we doen.

3. De houding (Sikap Sempurna)

Met de gereedstaande houding (sikap sempurna) toont een Merpati Putih lid onafhankelijk, standvastig en oprecht te zijn en klaar te staan voor elke uitdaging.

Contact opnemen?