Wedstrijden

Waarom wedstrijden?

Wedstrijden spelen daagt uit en motiveert. Door wedstrijden te spelen, verleg je grenzen en verbeter je jezelf keer op keer. Dit werkt verfrissend en zorgt ervoor dat jij je kan meten aan het niveau van anderen.

Daarnaast is de sociale binding een enorme kracht van het spelen van wedstrijden, je leert eenvoudig nieuwe mensen kennen, het is gezellig en je komt op vele andere plekken binnen- en buiten Nederland.

Pencak Silat is hoofdzakelijk een individuele sport maar je vertegenwoordigd samen met je teamgenoten onze vereniging en je draagt dan ook gezamenlijk bij aan het resultaat. Die bereik je alleen door met elkaar te trainen en elkaar te steunen en te helpen.
Binnen het team leer je dus samenwerken, elkaar te motiveren en omgaan met verantwoordelijkheden.

Kortom, Pencak Silat is leuker als je wedstrijden speelt!

SilatSport

De eerste stap naar het meedoen aan wedstrijden is deelname aan ons SilatSport programma waarvoor minimaal tweemaal per week een training wordt gegegeven. 

Pencak Silat wedstrijden zijn fysiek uitdagend. Geestelijke- én fysieke gezondheid zijn dus zeer van belang en mogen niet worden onderschat. Het is je eigen verantwoordelijkheid om het trainersteam op de hoogte te stellen van fysieke- of mentale klachten.

Deelname aan een toernooi is altijd op eigen risico.

Categorieën & Benodigdheden

Hieronder zetten we uiteen welke categorieën er zijn binnen de Pencak Silat wedstrijden met daarbij een korte omschrijving en de benodigheden voor de betreffende categorie..

Tanding

 

Sparren cq. vrije gevecht

In 2 of 3 ronden van 1,5 tot 2 min vecht je om punten tegen een ander. Deze punten scoor je o.a. door aanvallen met hand en been en door je tegenstander ten val te brengen.

Benodigdheden:

 • Pencak Silat pak (zwart jasje en broek)
 • Handbescherming
 • Scheenbeschermers (met of zonder wreefbescherming)
 • Toque (kruisbescherming)

 

Tunggal

Solo performance artistiek

in precies 3 minuten dien je een set gestandaardiseerde Pencak Silat passen en technieken uit te voeren, zowel ongewapend als gewapend (kapmes/stok).

Benodigdheden:

 • Pencak Silat pak (zwart jasje en broek)
 • Tanjak (hoofddeksel)
 • Kain Samping (doek)
 • Golok (PERSILAT gestandardiseerd kapmes; niet scherp)
 • Toya (rotan stok)
Ganda

 

Choreografisch gevecht

met een partner voer je in precies 3 minuten een van te voren choreografisch uitgevoerd gevecht uit dat bestaat uit zowel gewapende als ongewapende elementen.

Benodigdheden:

 • Pencak Silat pak (zwart jasje en broek)
 • Tanjak (hoofddeksel)
 • Kain Samping (doek)
 • Traditioneel Pencak Silat wapens (zie geldend PERSILAT-reglement)

 

Regu

 

Team performance artistiek

In een team van drie personen voer je in precies 3 minuten én synchroon aan elkaar een gestandardiseerd set aan specifieke Pencak Silat passen en technieken uit.

Benodigdheden:

 • Pencak Silat pak (zwart jasje en broek)
 • Witte sjerp
Solo Creative

 

Solo performance artistiek

In precies 3 minuten voer je een performance uit van Pencak Silat passen en technieken die kernmerkend zijn voor jouw stijl/school. De performance dient te bestaan uit zowel gewapende als ongewapende technieken en wordt uitgevoerd in kleding dat jouw stijl/school vertegenwoordigd.

Benodigdheden:

 • Stijl specifieke kleding
 • Stijl specifiek Pencak Silat wapen (zie geldend PERSILAT-reglement)

 

Inschrijven

Deelname aan een toernooi is mogelijk voor alle leden van de vereniging en altijd op eigen risico.
Een toernooi kondigen we altijd aan via de verenigingsapp Socie waar het evenement ook met de details in de agenda is geplaats.
In de aankondiging én agenda staat een uiterste inschrijfdatum vermeld. Je dient jezelf uiterlijk op deze datum hebben gemarkeerd als aanwezig.

Wij zullen in de toeloop naar het toernooi tweemaal de gelegenheid geven om te wegen op de training zodat je gewicht kan worden bevestigd door het trainersteam.

Ben je er niet tijdens deze trainingen dan dien je je gewicht vóór de uiterste inschrijfdatum via mail te hebben doorgegeven*.
Dit kan per e-mail naar info@merpatiputih.nl

* wijkt je gewicht op het toernooi te veel af waardoor je naar een andere klasse moet worden verplaatst, dan dien je de eventuele boete/sanctie zoals door de organisatie van het toernooi is vastgesteld, zelf te betalen.

Inschrijfgelden

Inschrijfgelden zijn voor eigen rekening, echter om deelname aan wedstrijden te bevorderen betaald de vereniging 40% van het inschrijfgeld, de overige 60% is voor eigen rekening.

Rekenvoorbeeld:

Jeugd
Inschrijfgeld: €10,-
Eigen bijdrage: €6,-
Bijdrage vereniging: €4,-

Junioren/Senioren
Inschrijfgeld: €15,-
Eigen bijdrage: €9,-
Bijdrage vereniging: €6,-

 

Internationaal Reglement

”Tanding”

 

Bekijk hier het internationale reglement voor de categorie Tanding op de website van de internationale Pencak Silat federatie (PERSILAT).

(externe link)

”Artistic”

 

Bekijk hier het internationale reglement voor de Artistieke categorieën op de website van de internationale Pencak Silat federatie (PERSILAT).

(externe link)

Open chat
1
Contact opnemen?
Hallo! Waarmee kunnen we je helpen?